05 lokakuuta 2012

Tattarifocaccia. Buckwheat foccaccia.

Perjantai-iltana alkoi tehdä mieli focacciaa. Kuten tavallista, gluteenittomalla jumalattarella oli herkun näköinen ohje, jota sovelsin vähän rosmariinin- ja tattarinkaipuussani.

Tattarifocaccia tomaatilla, pestolla ja pistaasipähkinöillä päällystettynä.
Buckwheat foccaccia with tomato, pesto and pistachio nut topping.

 

Tattarifocaccia

 

Ainekset
  • 1,5 dl hirssihiutaleita
  • 1 dl kinuajauhoa
  • 2,5 dl tattarijauhoa
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 2 tl ksantaania
  • 2 rkl psylliumia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl merisuolaa
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 3-4 dl lämmintä vettä
  • hyppysellinen raakasokeria
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (auttaa sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
  • 0,5 dl soijajugurttia tai makeuttamatonta omenasosetta (sitomaan taikinaa) 

Päälle
  • oliiviöljyä
  • tomaattia, sipulia, juustoa, seesaminsiemeniä, valkosipulia, pestoa, suolahiutaleita tai mistä satutkin tykkäämään 

Valmistus

Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun odotat sen vaahtoutumista, sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy, hunaja, viinietikka, jugurtti, valkosipuli ja loput vedestä. Kun hiiva alkaa vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä sekoitus ja sekoita hyvin. Taikinan pitäisi olla huomattavasti paksumpaa kuin tavallinen leipätaikina. Kaada taikina jauhotetulle pellille ja levitä se littanaksi. Voitele oliiviöljyllä ja lisää haluamasi päälliset.
Mies leikkii kontiaista samalla kun tuuppii pistaaseja taikinaan.
Husband's playing a mole while sticking pistachios to the dough.

Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200 asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa tuon lämpötilan. Luonnollisesti voit kohottaa taikinan myös perinteisesti, jolloin siihen kuluu noin tunti.
Paista 20-25 minuuttia 200ºC. Focaccian pitäisi olla kullanruskeaa ja siitä pitäisi kuulua ontto ääni, kun koputat varovasti.


Buckwheat foccacia


This is how Karina's terrific glutenfree focaccia recipe turned out when yearning rosemary and buckwheat.

Ingredients
  • ½ cup millet flakes
  • ½ cup quinoa flour
  • 1 cup buckwheat flour
  • 1 cup potato starch
  • 2 teaspoons xanthan gum
  • 2 tbs psyllium
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tsp sea salt
  • 2 tsp dried oregano
  • 2 tsp dried basil
  • 1 tsp dried rosemary
  • 1 packet dry yeast
  • 1 1/3 to 1 1/2 cup warm water
  • a pinch of raw sugar
  • 5 tbs extra virgin olive oil
  • 1 clove garlic minced
  • 1 tbs honey or raw agave nectar (this helps bind and keep texture moist)
  • 1 tbs apple vinegar or lemon juice
  • 1/4 cup soy yogurt or unsweetened apple sauce (this helps bind up)

For the topping
  • extra virgin olive oil
  • tomatoes, onions, cheese, sesame seeds, garlic, pesto, salt flakes or whatever you happen to like

Instructions 

In a large mixing bowl, whisk together dry ingredients. Dissolve the yeast and a pinch of sugar in half cup of warm water in a big glass or mug. While waiting for it to get foamy, mix together olive oil, honey, vinegar, yogurt and the rest of the water in a separate mixing jug. When yeast starts to foam, pour the mixture on dry ingredients. Add the wet mixture and stir well. The dough should be stickier and thicker than a typical bread dough. Pour the dough on a dusted tin and shape it flat. Brush olive oil on the top and add your prefered toppings.

An easy way to rise the bread is to turn the oven on, let it warm up a bit and then turn it off again. Place the tin into the oven and let it rise for 30 minutes. Then you can just turn the oven on to 200ºC and start counting baking time from when the oven reaches the desired temperature. You may obviously also use the traditional method and leave the bread covered in a warm place, giving it an hour to rise.

Baking time is 20-25 minutes is 200ºC. Bake until it's golden and sound hollow when you thump it. Remove from the pan as soons you can and cool it on a wire rack. Slice with a sharp bread knife.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti