Tänään kävin lapsi- ja perhetyön perustutkintokoulutuksen haastattelussa. Etukäteen en oikein osannut sanoa, mikä siinä niin epäilytti, vaikka vatvoin viikkokausia haluanko itse asiassa koko koulutukseen. Haastattelun jälkeen – kun olin ensi kertaa elämässäni virallisessa haastattelussa julistanut olevani vanhoillismuumilainen kasvattaja! – tajusin, että minua pelottivat kaikki ne kasvatusmaailman vilijonkat.
Mutta se ei ole vilijonkkakoulutus. Se on muumitalokoulutus. Ja minä haluan sinne.
Joskus tuntuu, että pitäisi myös muistuttaa itseään joistakin muistakin asioista kuin tavoitteista. Mutta se on välillä vaikeaa. Tuntuu pikemminkin, että maailma muistuttaa niistä tavallaan ja sitten kun on aika.
Työskentelin vapaaehtoisena kambodzalaisessa orpokodissa keväällä 2007. Ei ole epäilystäkään, etteikö Kambodza olisi jäänyt minuun syvään kiinni. Syvään on myös tarttunut yksi lyhyt sananvaihto. Toukokuussa meitä kouluttamaan tuli kaksi ihanaa fysioterapeutitarta, toinen Singaporesta ja toinen Hong Kongista. Kävimme heidän kanssaan tuliaisostoksilla, ja minä ostin syvänkeltaisen olkalaukun. Seuraavana päivänä sanoin toiselle, että keltaisen laukun kantaminen on kuin kantaisi aurinkoa mukanaan. Nainen vastasi: "Sinähän kannat aina aurinkoa mukanasi!" Nykyisessä työssäni, iltapäiväkerhon ohjaajana, on ensimmäistä kertaa Kambodzasta lähdettyäni se sama aurinko alkanut paistaa sisälläni.
Joidenkin päivien paras hetki on se, kun ujo tyttö uskaltaa tasapainotella aidan päällä ilman tukea. Ja sitten on onnellisia asioita, joita on syytä muistaa ihan vain, koska ne ovat onnellisia. Ehkä niistä pitäisikin muistuttaa itseään. Noin niin kuin varmuuden vuoksi. Tässä muutama.
Kissani Ludvig täyttää seuraavaksi yhdeksäntoista. Jos täyttää. Mutta ei se ainakaan osoita mitään merkkejä siitä, etteikö täyttäisi. Se on aina rakastanut kirjoja. Kirjastokissa. |
Haluaisin että oma lapsi pääsisi sun vanhoillismuumilaiseen iltapäiväkerhoon. Eilen mietittiin ystävän kanssa (päiviteltiin) helikopterivanhempia, joiden pitää koko ajan olla lasten lähellä ja kontrollissa (siis vanhempienkin lasten.) Joskus miettii, mitä virheitä tulee tekemään oman kanssa. Mutta toivottavasti ainakin annan sen seikkailla! Ja sitten palata kotiin turvaan!
VastaaPoistaPääsin tuon koulutuksen kartoitusjaksolle ja nyt luen koulutuksen opintosuunnitelmaa. Mua ihmetyttää, että kun suunnitelma on täynnä hienoja asioita, niin kuin tunneilmaisua, luovuutta ja osallistamista, niin miksi sitä käytännössä näkee kuitenkin niin paljon tukahduttavaa mikromanagerointia? Mä olen toistaiseksi saanut töissä vanhemmilta vain hyvää palautetta, mutta parasta palautetta on oikeasti juuri se, kun lapset alkaa uskaltaa seikkailla. Sitten niitä sattuu ja ne tulee itkien luokse. Ja sitten ne lähtee uudestaan seikkailemaan.
Poista