17 heinäkuuta 2012

Aphantopus hyperantus

A ringlet, Aphantopus hyperantus, tesmaperhonen.
Unlike many butterflies, they don't mind cloudy weather, but esteem it by spreading their wings.
Toisin kuin niin monet perhoset, tesmaperhosia ei haittaa pilvisyys, vaan ne juhlistavat sitä levittämällä siipensä näytille.



My glutenfree experiments have led to my husband asking pancakes for breakfast when he comes here for weekends. This time soy and quinoa flour with a nut and herb topping. My favourite teacup on the side.
Gluteenittomat kokeilut ovat johtaneet siihen, että mies kinuaa aamiaiseksi lättyjä aina viettäessään viikonlopun luonani mökillä. Tällä kertaa lätyissä on soija- ja kinuajauhoja, päällä pähkinäyrttimöyhö. Vieressä lempiteekuppini.

I thought forest strawberries would prefer sunshine, but on this terribly rainy summer they have decided to spread everywhere, wherever you look, strawberries.
Luulin metsämansikoiden pitävän auringosta, mutta tänä järkyttävän sateisena kesänä ne ovatkin levinneet kaikkialle, minne ikinä katson, mansikoita.


Strawberries. Litres and litres of tiny strawberries.
Mansikoita, litroittain, litroittain pieniä mansikoita.


Oh, the stupid ants. Not only the clary sage, but also thyme.
Pahkapäiset muurahaiset! Paitsi että ovat valloittaneet myskisalviamaan, ne ovat peittäneet timjaminkin.


13 heinäkuuta 2012

July garden. Heinäkuinen puutarha.

Chamomile. Kamomilla.

My blackberry's yet only a sapling, but she decided to make buds.
Karhunvatukkan nuppuilee, vaikka on vielä taimonen.

First calendulas. Ensimmäiset kehäkukat.

Ants made their nest under the clary sage.
Muurahaiset tekivät pesän myskisalvian alle.

Lettuce goes wild this time of year.
Näihin aikoihin lehtisalaatti villiintyy.

Foxglove. I was told not to prepare digitalis by myself.
Sormustinkukka. En kuulemma saa kokeilla digitaliksen valmistusta.

Chickweed. It's a wonder herb and I've got a field full of it.
Pihatähtimö eli vesiheinä. Se on ihmeyrtti ja mulla on sitä kuin pellossa.

I'm afraid carrots will need some help soon.
Aivan kuin porkkanat tarvitsisivat apua.

10 heinäkuuta 2012

Quark cake. Rahkakakku.

Working on youth camps I usually have random left-over ingredients and too little time to bake anything with several phases, so I tend to turn to baking that only wants you to mix everything together and push the result to the oven. My favourites are yogurt cakes such as this one. Unfortunately, however, it's not only berries and yogurt that are left over. This time I have a bowlful of banana mango quark—and a coeliac girl who should also be able to eat the result (I need bake two big ones anyways, and I'm too lazy to bake one small one on the top of that for her only). And I don't want to make a traditional Western Finnish quark pie. I would need to cream the butter and sugar together. I don't want to cream the butter and sugar together. I just want to mix it all and forget it until the oven starts beeping.

So, a quark cake.

2 dl (3/4 cup) quark
2,5 dl (1 cup) soymilk or cowmilk (some more if you make it glutenfree)
3 dl (1 1/4 cups) sugar
6 dl (2 1/2 cups) flour (OR 3 dl rice flour, 2 dl corn flour, 1 dl potato starch and 1 tsp xantan gum)
0,5 dl (1/4 cup) vegetable oil
2 eggs
1 tsp baking powder
left-over berries or fruits or such

Mix everything together, spread on a greased tin and pour the berries (or whatever you have) on the top. Bake in 200ºC for 20-25 minutes. Check with a toothpick if the center is dry.



Riparien emäntänä on aina epämääräinen kiire, tunne että pitäisi tehdä jotain, sattumanvaraisia ylijäämäaineksia ja liian vähän aikaa leipoa mitään kunnolla. Arvostan reseptejä, joissa täytyy ainoastaan sekoittaa kaikki yhteen ja tunkea uuniin. Yksi suosikkini ovat tätä kaavaa noudattavat jugurttikakut, niin kuin tämä. Mutta pahus, kun joskus jää muutakin yli kuin jugurttia. Niin kuin tällä kertaa suurkulho mangobanaanirahkaa. Ja paikalla on keliaakikkotyttö, jolle pitäisi olla oma herkku (jonka hän pääasiallisesti jättää syömättä). Joka tapauksessa täytyy leipoa kaksi suurta kakkua—ei, olen vain liian laiska leipomaan niiden lisäksi vielä yhden pienen. Teen siis toisen vehnällä ja toisen ilman. Olen myös liian laiska leipomaan kunnon länsisuomalaista murotaikinapohjaista rahkapiirakkaa. En halua vaahdottaa mitään. Haluan vain kaataa kaiken kulhoon ja sekoittaa.

Siis rahkakakku.

2 dl rahkaa
2,5 dl soijamaitoa tai maitoa (noin desi enemmän jos teet gluteenittomana)
2,5 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoa tai Jytte-jauhoa (tai 3 dl riisijauhoa, 2 dl maissijauhoa, 1 dl perunajauhoa ja 1 tl ksantaania)
0,5 dl auringonkukkaöljyä
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
jämämarjoja tai hedelmiä tai vastaavia

Sekoita kaikki, kaada voideltuun vuokaan ja hötkyttele marjat tai vastaavat päälle. Paista 200ºC 20-25 minuuttia. Tarkista hammastikulla, onko kakku kypsä.

01 heinäkuuta 2012

A tub reportage no., I guess, 3


No, my tub isn't ready yet. It's neither polished nor waxed. But I poured in some water and it didn't get clouded, so I couldn't resist and prepared myself a bath. And do you know what? It was awesome.

25 kesäkuuta 2012

Glutenfree eggfree dairyfree pancakes/ Gluteenittomat munattomat maidottomat letut

I've noticed I like challenges at work. Big and small. That comes handy, when you have to make a pancake dough and see on a special diets list that there are two persons with coeliac disease, one of them allergic to milk protein and the other one to eggs. A big small challenge.

I thought my midsummer fest would pass experimenting with all kind of naturally glutenfree flours (as I hate the artifically glutenfree ones—they get slimy and I thought they would hardly work without egg), but someone had already done it for me—and much better than I would have ever done it! Thank you for The Daily Dietribe for testing like every kind of glutenfree flour one can imagine. I made these pancakes on three mornings, trying rice, buckwheat and corn flour, and it worked perfectly on each one. They're just delicious. I copy the recipe here in Finnish.


Gluteenittomat letut ilman maitoa tai munaa

3 dl jauhoja tai jauhojen sekoitusta*
1,2 dl tärkkelystä (perunajauho toimii parhaiten)
2 tl leivinjauhetta
½ tl merisuolaa
2 rkl sokeria

0,6 dl makeuttamatonta omenasosetta (muukin sose käy)
2 rkl öljyä
1 dl - 4,5 dl nestettä*

* Jos käytät mantelijauhoa, vettä menee vähemmän, ja jos käytät paksua nestettä kuten kookosmaitoa, nestettä kuluu enemmän. Vesi toimii nesteenä mainiosti, ja sitä kuluu yleensä noin 2,5 dl.

Alkuperäisen reseptin kirjoittaja on testannut tämän kaikilla seuraavilla jauhoilla:
  • hirssijauho
  • mantelijauho
  • tattarijauho
  • kinuajauho
  • amaranttijauho
  • kikhernejauho
  • makea riisijauho
  • valkea riisijauho
  • tumma riisijauho
  • teff-jauho (jonkinnäköinen itäafrikkalainen heinä)
  • durrajauho
  • gluteeniton jauhoseos (niin kuin esim. Sunnuntain; limaantuu kuitenkin helposti)
Lisäksi hän on kokeillut kookosjauhoa: ei toimi. Ja lisäksi minä kokeilin maissijauhoa: toimii mahtavasti.

Valmistus

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita toisessa astiassa omenasose, öljy ja noin desilitra nestettä. Kaada kuivat aineet märkien sekaan ja sekoita. Lisää nestettä hitaasti (esimerkiksi ruokalusikallinen kerrallaan) kunnes koostumus on paksun lettutaikinan. Paista mieluummin yksi liian paksu lettu ja lisää vettä kuin tee taikinasta liian lötköä!

Vohvelitaikinaan tarvitset hieman paksumman taikinan kuin lettuihin. Muista öljytä pannu ja levitä taikina lusikalla. (Ohut taikina saattaa jämähtää kiinni.)

22 kesäkuuta 2012

Summer things ♥

People have made such nice lists of things they'd like to do in summer, noticing there's far too much and they probably won't manage half of them—which is of course the fun of it.

I wonder what I'd like to do.

 — paint the veranda of my cottage (ceiling will be sky blue, everything else white-white)
 — clean and sort all kind of things I've collected through the years that are in piles of banana boxes
 — mulch my vegetable garden and grow an abundance of herbs
 — collect St. John's wort, clover, meadowsweet, tansy and loads of nettles
 — make pesto with yarrow and dandelion leaves and organic pecan nuts
 — make soap with midsummer rose petals and lavender
 — get coffee bean tan
 — swim a lot
 — go pick strawberries on one of those strawberry fields where you pick yourself and pay by weight (and eat a lot while picking)
 — visit Saaremaa in Estonia
 — visit my in-laws' summer cottage before it'll be sold away (that's where my husband spent his summers)
 — have an untraditional wedding party without anyone pressing me to have it the way I don't want it (there'll be croquet)
 — sew harem pants of moss green Cambodian silk and just nice baggy pants of brown Estonian linen
 — buy new trekking boots for hiking in Balkan in August
 — brew lemon balm sima (Finnish mead)
 — enjoy all nice veggies in my garden
 — spend a weekend in Hanko (coastal Finland)
 — get my tub polished and waxed (I trust my husband on this one; he already filled the caps and holes with flax fiber) and then soak in it


16 kesäkuuta 2012

Quark!

When I swore I wouldn't bake another quark pie before next Easter, I didn't yet know I'd be working as a cook on camps for teenagers for the summer. As they didn't finish the big bowl of fruit salad I made them yesterday, they'll have a fruit quark pie tomorrow. (Quark pie is better after resting for a night in the fridge, so I'll bake it already today.)

I baked awesome quarky things just before Easter, and now, obviously, I can't remember the recipe. I think the problem was already then that I couldn't find a good recipe for both the cake and the topping on the same site. So, this is how I do it.

125 g soft butter
1 dl sugar
1 egg
2 ½ dl plain flour
1 tsp baking powder
2 tsp vanilla sugar

Cream together butter and sugar. Whisp in the egg. Mix together flour, baking powder and vanilla sugar and add them to the dough. Beat with a spoon until smooth. Spread it on a buttered cake tin (it's supposed to be quite flat).

Topping

250 g quark
2 dl whipping cream
3 eggs
½ dl lemon juice
3/4 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
fruits or berries according to your taste

Mix together all the topping ingredients and spread on the cake. Bake 30-35 minutes in 200C in lower part of the owen. The filling should coagulate so that it holds itself together (you can check with a knife). If the edges of the cake start getting dark, decrease the temperature to 175C.